Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI NEDİR ?

Burun estetiği (rinoplasti) burun yapılarının istenilen forma kavuşturulması amacı ile uygulanan cerrahi işlemlerin tümüdür. Rahat bir nefes almak ve estetik bir yüze sahip olmak insanoğlunun temel arzularındandır. Burun, nefes almayı sağlamak ile kalmaz soluduğumuz havayı filtreler, nemlendirir, koku almayı sağlar, ses tonunun oluşmasına katkıda bulunur. Aynı zamanda yüzün merkezinde üç boyutlu yapısı ile yüz estetiğinde vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Başarılı bir burun estetiği ameliyatının hedefi; sağlıklı işlev gören, kişiye özel ve yüz hatlarıyla uyumlu bir burun elde etmektir.

BURUN ESTETİĞİ ÖNCESİ NASIL DEĞERLENDİRME YAPILIR ?

Burun iç ve dışı birbirinden ayrılamaz öneme sahiptir. Bu nedenle burun muayenesi iç ve dış yapıları detayla incelenecek şekilde yapılır. Burun iç yapısı değerlendirilirken spekulum adı verilen burun deliklerini genişletmeye yarayan alet ile burun giriş kısmı, septumun ön kısmı ve burun etlerinin ön kısmı incelenir. Akabinde, havayolunun devamı mutlaka endoskop (mikro kameralar) ile her iki burun boşluğundan girerek geniz bölgesine kadar değerlendirilmelidir. Endoskopi ağrısız ve pratik bir işlemdir. Bu muayene sırasında detaylı biçimde burun orta kemiği, kıkırdak eğrilikleri (septum deviasyonu), burun etlerinin hastalıkları, nazal valv (havayolu direnç tüneli) patolojileri değerlendirilir. Eğer şüphelenilen bir durum oluşmuşsa paranazal sinüs tomografisi ile detaylı olarak sinüs ve burun boşluğu yapıları incelenir. Fonksiyonel bir problem varsa net bir şekilde belirlenir. Burun dış kısmını ilgilendiren problemler için iyi bir fotoğraflama çok önemlidir. Belirlenen açılardan, ideal ışık altında fotoğraflar çekildikten sonra yapılacak işlemle ilgili hasta ile değerlendirmeler başlar. Bu noktada hastanın estetik algısı ve cerrahın estetik algısı detaylıca tartışılır ve planlama aşamasına geçilir.

BURUN ESTETİĞİ YÜZ ANALİZİNİN ÖNEMİ NEDİR ?

Her bireyin yüzü kendine özeldir. Tek bir güzel yüz şekli olamayacağı gibi tek tip güzel burun anlayışı da oldukça yanlıştır. Burun planlanırken yüz ile uyumlu olması için ilk olarak genel yüz şekli, mevcut asimetriler, alın-burun geçişi, gözlerin burna olan uzaklığı, dudak-burun mesafesi, çene yapısı mutlaka değerlendirilmelidir. Örneğin dudak-burun mesafesi uzun olan birine uygulanacak cerrahide kalkık ve kısa bir burun oluşturmak dikkati bu bölgede yoğunlaştırır ve estetik olarak oldukça kötü bir görüntüye yol açar. Yani her hastanın burnu ameliyat öncesinde olduğu gibi sonrasında da birbirinden farklı olmalıdır.

AMELİYAT SÜRECİ NASILDIR ?

Burun estetiği genel anestezi altında gerçekleştirilir. Burun estetiği ameliyatı primer vakalarda, yani hasta ilk defa ameliyat olacaksa yaklaşık 3 ila 4 saat arasında sürer. Revizyon vakalarında, yani hasta daha önce burun estetiği ameliyatı geçirdiyse bu süre vakada yapılacak girişimlere göre değişir. Genel anestezi için en az sekiz saat hiçbir şey yememek ve en az 3 saat hiçbir şey içmemek gereklidir. Ameliyat sonunda burnun üzerine burun estetiği için dizayn edilmiş, sıcak su ile yumuşatılıp burun üzerinde şekil verilen termoplastik splint(klasik alçı değil) konulur. Burun içerisine de gazlı bez değil burundan nefes alıp vermeye imkan veren oluklu silikon tamponlar konulur. Ameliyat sonrası için önden düğmeli veya fermuarlı bir giysi seçilmesi uygun olacaktır. Ameliyat bitip uygun şekilde uyandırma gerçekleştikten sonra hasta odasına sedyesi ile birlikte alınır. Yaklaşık 2-3 saat sonra yumuşak ve sıvı gıdalar ile beslenme başlayabilir. Genellikle 3 ila 4 saat sonra taburcu olma işlemi gerçekleşir.

AMELİYAT SONRASI SÜREÇ NASILDIR ?

Özenle gerçekleştirilen cerrahiden sonra artık bakım zamanı gelmiştir. Silikon tamponların içi serum fizyolojik ile yıkanır, burun ucunda dikiş varsa bu bölgeye antibiyotikli pomadlar uygulanır. Jel şeklinde, ağırlık yapmayacak, hazır soğuk kompresler ile sık sık yüzün her iki tarafına soğuk kompres uygulaması iki gün devam eder. Yatarken baş yukarıda olmak, ağır kaldırmamak, öne eğilmemek, ıkınmamak gerekir. Burun içindeki silikon tamponlar ameliyatın üçüncü günü çıkartılır. Burun içindeki pıhtılar ve sekresyonlar temizlenir. Bu aşamadan sonra ılık kısa duşlar alınabilir. Ameliyatın üzerinden bir hafta geçtikten sonra burun üzerindeki splint alınır. Daha sonra beş-yedi gün daha kalacak bantlama yapılır. Burun ucundaki (eğer varsa) dikişler ameliyatın üzerinden iki hafta geçtikten sonra alınır. 10. günden sonra sosyal hayata dikkatli bir dönüş yapılabilir. Kontrol randevuları ilk üç ay her ay, sonrasında 6. ve 12. ayda olacak şekilde planlanır. Bütün bu süreç içerisindeki ilk bir ay iyileşme sürecinin en önemli zaman dilimidir. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken hususlara ilişkin sizlere verilecek listeye harfiyen uymanız önemlidir.