Otoplasti, kulak kıkırdaklarını ve lobül denilen kulak memesi kısmını şekillendirmek için uygulanan cerrahi prosedürdür.
Sıklıkla genetik geçişli olarak görülen belirgin kulak (halk arasıdaki deyişi ile kepçe kulak) deformitesi olan , doğuştan veya travma nedeni ile, gelişmemiş veya görüntüsü bozuk olan kulak yapısı varlığında bu ameliyat planlanır. Detaylı bilgi aşağıdaki sekmelerde yer almaktadır.
KULAK ESTETİĞİ KİMLERE VE NE ZAMAN YAPILIR?
Sıklıkla genetik geçişli olarak görülen belirgin kulak (halk arasıdaki deyişi ile kepçe kulak) deformitesi olan , doğuştan veya travma nedeni ile, gelişmemiş veya görüntüsü bozuk olan kulak yapısı varlığında bu ameliyat planlanır. Kepçe kulak özellikle çocukluk çağında sosyal ve ruhsal açıdan olumsuzluklara neden olur. Büyüdükçe kreş, yuva, okul gibi sosyal ortamlara giren çocuklar, kulaklarının görünümü nedeni ile acımasız tepki ve eleştirilere maruz kalabilirler. Arkadaş ortamlarında alay konusu olma, dışlanma, özgüvende ve kişilik gelişiminde sorunlara yol açabilir; iletişim bozukluklarına, okul başarısızlığına ve özgüvende azalmaya neden olabilir. Bu nedenle genel olarak otoplasti ameliyatları için en doğru zamanın 5 yaş sonrası ve ilkokul öncesi olduğu kabul edilmektedir. Erişkinler de sosyal ortamlarda dezavantaj olarak algılanabilen bir görünümden kurtulmak, saçlarını kulaklarının üzerinde toplayabilmek ya da rahatça kısa kestirebilmek gibi gerekçelerle otoplasti ameliyatına ihtiyaç duyabilir.
KULAK ESTETİĞİ AMELİYAT SÜRECİ NASIL GEÇER?
Kepçe kulağı düzeltmeye yönelik birçok farklı ameliyat tekniği bulunmaktadır. Temel olarak iki teknikten bahsedecek olursak; kesi olmadan uygun dikiş materyalleri ile kıkırdağın şekillendirildiği teknik ve kepçe arkasında kalacak şekilde kesi yapılarak kıkırdağa istenen şekli vermek için kendi üzerinde katlama, incelterek zayıflatma, fazlalık kıkırdak veya yumuşak dokuyu çıkarma şeklinde planlama yapılır. Hangi tekniğin tercih edileceği kulağın anatomik yapısına bağlıdır. Ameliyat için hastanın tercihine göre lokal veya genel anestezi yapılabilir. Cerrahi işlem 1,5 ila 2 saat aralığında sürer. Ameliyatın sonunda, yeni şekillendirilmiş kulak kepçesi üzerine hafif bir basınç uygulayacak şekilde pansuman yapılır.
KULAK ESTETİĞİ SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Ameliyat sonrası için önden düğmeli veya fermuarlı bir giysi seçilmesi uygun olacaktır. Kafadan geçen kıyafetler kulaklara zarar verebilir. Ameliyat sonrasında kulakların 2 gün boyunca su ile temas etmemesi gerekir. Operasyon sonrası ilk gün hasta görülür ve pansumanı değiştirilir ya da çıkarılır. Ameliyat sonrasında genellikle ciddi ağrı olmaz. En belirgin ağrı ilk gece olur ve ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Bir hafta süreyle gündüz ve gece kafa bandı uygulanır, sonraki hafta ise kafa bandının sadece geceleri takılması istenir. Çocuklar bir hafta sonra okula başlayacak duruma gelirken, erişkinler işlerine daha erken dönebilirler. Fiziksel aktivite 10-14 gün süre ile, temas sporları da en az iki ay süre ile kısıtlanır. Ameliyat sonrası ilk haftalarda daha sık planlanan kontroller genellikle 3. ve 12. aylarda tekrarlanır. Bu zamana kadar kulak arkasındaki yara izi giderek azalır.